Написана от
Етикети

Европарламентът: ЕС се нуждае от по-модерни университети

Европейският парламент призова държавите членки да гарантират, че висшите учебни заведения са по-добре финансирани, както и че достъп до тях имат студенти от всякаква среда, съобщи пресслужбата на институцията.
В резолюция, приета днес, депутатите настояха, университетското образование да бъде постоянно адаптирано към нуждите на пазара на труда, за да бъде Европа по-конкурентоспособна в това отношение.
 
Членовете на Европарламента изразиха съжаление за съкращенията в бюджетите за образование, направени в някои страни от ЕС и им припомниха, че те трябва да осигурят поне 2% от БВП за инвестиции в образователния сектор. Разходите за университетска инфраструктура и преподаватели може да се съфинансират от Европейския фонд за регионално развитие, предложиха депутатите.

Според тях финансовата помощ за програмите за университетска мобилност може да помогне за подобрение на заетостта и растежа в Европа. Европарламентът изрази подкрепа и за инициативата на Брюксел за създаване на система от заеми за студенти, които искат да запишат магистратура в чужбина.

Студентската мобилност, признаването на дипломите и квалификациите, придобити в чужбина, и съвместните обучителни и изследователски програми са от голямо значение за високото качество на обучението, казаха депутатите.

Според резолюцията, ако ЕС иска да постигне целите си, гарантирайки, че до 2020 г. 35% от всички работници са висококвалифицирани, системите за висше образование трябва да се адаптират към нуждите на пазара на труда и към все по-голямото разнообразие сред студентите.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Европарламентът: ЕС се нуждае от по-модерни университети

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев