Написана от
Етикети

Студентите намаляват, 70 000 учат в чужбина

През изминалите години намалява броят на студентите в България и това се дължи както на демографския срив, така и на образователната миграция - над 70 000 български студенти учат в чужбина.
Това каза в интервю за БТА Петър Чаушев - председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България.
Въпреки това продължава у нас да има недостиг на леглова база в общежитията, както и битовите условия в тях да са лоши, посочи той.
 
Според проучване на НПСС много студенти ще останат да празнуват 8 декември в домашна обстановка с приятели, а голям процент от студентите ще заложат на традиционната екскурзия в планината, но с по-евтин вариант - празнуване на хижа, посочи Чаушев.
 
В България все още няма направено проучване за това колко студенти работят, за да се издържат и да плащат за своите квартири и общежития, каза той. По наблюдения на НПСС все повече студенти предпочитат да бъдат самостоятелни и да се самоиздържат.
От друга страна липсата на финансова възможност на родителите също е сериозен фактор. Твърдението, че младите хора разчитат на родителите си е много грешно.
Разбира се има и един друг момент, в който самите родители все още се чувстват отговорни за своите деца. При всеки е различно, всичко опира до финансови възможности, коментира председателят на НПСС.
 
Работата по време на следването се отразява негативно върху усвояването на учебния материал, смята Петър Чаушев. Той добави, че за да се издържат някои студенти дори се налага да работят понякога и на две места. Нощните смени, несъобразителността на работодателите с учебния процес на студентите, както и нерегламентираното работно време се отразяват доста негативно на образователния процес.
 
Според Чаушев, рейтинговата система на висшите училища е насочена предимно към кандидат-студентите, но също така към работодатели, изследователи, ръководители на научни институции и политици. Целта на рейтинговата система е българските висши училища да приемат нормалната европейска практика на профилиране в специалностите, в които са най-добри. Освен голямо улеснение за студентите, това ще е огромен плюс и за университетите.
Все пак университет, който се е фокусирал върху лидерство в една или две приоритетни области, има много по-добра разпознаваемост от друг, градящ имидж на "специалист по всичко", отбеляза председателят на НПСС.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Студентите намаляват, 70 000 учат в чужбина

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев