Написана от
Етикети

НПСС със становище до Република Беларус

Официално становище на ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България беше изпратено днес до посолството на Република Беларус в българия.
В навечерието на православната Коледа (7-ми януари - Юлиански Календар) Националното представителство на студентските съвети на Република България беше алармирано от няколко европейски и световни институции за последиците от президентски избори в Беларус и за необоснованите арести на студенти след протести в столицата Минск.
В правова страна като Беларус сред националните и приоритети е записано:          “...развитието на националната образователна система се базира върху принципи, като приоритет на общочовешките ценности, ориентиране към световно ниво на образование, хуманизъм, връзка с обществена практика, демократизъм и светски характер.” В главни приоритети на национална система на образование на Република Беларус: “...ориентация на образованието е към демократизация и хуманизация на образование, производство, социално-духовна сфера, интегриране на национална система на образование в световно образователно пространство.”
 
Изтегли цялото писмо от ТУК
 
 
 
По данни от независими източници след изборите през декември, подобно на ситуацията през 2006 г., са зачестили арестите на студенти поради: "участието им в опозиционни дейности". Това е акт на посегателство върху техните свободи, акт, който Националното представителство на студентските съвети  смята за неправомерен и осъжда строго. Дори и след евентуалното им освобождаване, много от тях са изключени от висшите училища, в които се обучават, без правото да продължат образованието си в Беларус. Тук можем да цитираме и случай, в който Беларуски студенти не се допускани  обратно в университета си, ако са напуснали страната, без писмено да уведомят ръководството на университета си.  Сами разбирате че, в 21-ви век това е недопустимо в рамките на европейските и световни норми.
Принципите на демокрацията, свободата и основните човешки права са нарушени и са под въпрос в Беларус, държава в сърцето на Европа. Очевидно е, че тези практики не са в съответствие с ЕВРОПЕЙСКОТО ПРОСТРАНСТВО ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, ЕВРОПЕЙСКОТО ПРОСТРАНСТВО , към което Беларус има за цел да се присъедини в близко бъдеще.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини НПСС със становище до Република Беларус

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев