Написана от
Етикети

Подписка в подкрепа на НСА постъпи в Народното събрание

Подписката с над 25 000 подниса за запазване на статута на учебната база на Национална спортна академия "Васил Левски" в Несебър постъпи в Народното събрание на 18 Януари 2011 г.
Свитъците с подписите на общо 26 291 български граждани бяха внесени в Народното събрание от представители на Инициативния комитет в лицето на неговия председател проф. Лъчезар Димитров, ректор на Национална спортна академия, Ангел Ранчински, главен секретар на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и Дойчин Боянов, първият българин изкачил успешно връх Еверест без кислороден апарат.

Видео

Събитието бе предшествано от пресконференция, на която журналистите бяха запознати с резултатите от националната инициатива по събиране на подписката и придружаващите я предложения за законодателна инициатива, целящи запазване на нейната териториална цялост и предназначение.

В анализ на цялостната кампания проф. Димитров изтъкна, че внасянето на подписката е в защита на интересите на държавата и на младите хора на България, които имат нужда от инфраструктура за образование и спорт. Огорчение предизвиква фактът, че вече 11 години този проблем не намира адекватно решение и продължава да е в „разкрачка”, сподели ректорът на НСА.

Последните решения на Върховния административен съд /ВАС/от януари 2011 г. не оправдаха очакванията за справедлив ход на делото в полза на обществения интерес. Нещо повече, отменяйки решение 84/19.02.2010г. на Министерски съвет, с което базата получи статут на обект с национално значение, има реална опасност от разпокъсване, а оттам и унищожаване на обществено богатство създавано в продължение на десетилетия. Доц. Христо Константинов, ръководител на учебната база разясни пагубните последствия, които крие подобен безотговорен подход към инфраструктурата на обекта.

Случващото се поражда мрачна перспектива пред многобройните дейности, които НСА провежда на територията на учебната база. Пределно ясно е, че без достъп до плажната ивица и морето няма как да се провеждат нито обученията на студентите, нито националните, международни и студентски състезания по водни спортове, нито лагерите за хора с увреждания и в неравностойно положение. Интересите на всички тези групи хора са засегнати, те са игнорирани заради надделяващи финансови интереси.

Пред многобройните представители на медиите категорично бе заявена решителност за предприемане на всички позволени от закона действия в защита на територията от посегателства. Готовността за евентуално организиране на национални студентски протести бе потвърдена и от Ангел Ранчински от НПСС, който подчерта значението на базата за студентския спорт и нейната уникалност.

В заключение участниците в пресконференцията отправиха апел към народните представители да се съобразят с обществените интереси и с волята на хилядите български граждани, изразили чрез подписа си съпричастност и категорична гражданска ангажираност по проблема.

Общо 3 парламентарни комисии ще трябва да се произнесат по внесените с подписката предложения за законодателни промени. В тримесечен срок с решения ще излязат комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, комисията по правни въпроси и комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Оставаме с надеждата, че при взимането на решенията народните представители ще спазят положената при избирането си клетва „ във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа”.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Подписка в подкрепа на НСА постъпи в Народното събрание

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев