Позиция на НПСС относно Европейската младежка конференция в България

ПОЗИЦИЯ
на Национално представителство
на студентските съвети в Република България
относно провеждането на Европейската младежка конференция в България под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

От Националното представителство на студентските съвети изпращаме настоящата позиция във връзка с това, че като национален представител на студентската общност и участник в процесите на структурния диалог в България, наши представители присъстваха на Европейската младежка конференция, проведена под патронажа на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.
Позицията изпращаме, провокирани от изказването на председателя на Европейския младежки форум - Луис Алварадо, който изрази разочарованието си, както и във връзка с това, че бяхме споменати в декларация на Министерство на младежта и спорта.

Националното представителство на студентските съвети участва във форума, който се проведе от 17 до 19 април 2018 г. в столицата, в рамките на която конференция участваха над 250 младежи от 40 държави, политици, общественици и представители на институциите в сферата на младежките дейности и отговорности. Европейската младежка конференция по същество представлява тридневен форум, който има за цел да определи европейските младежки приоритети, посредством участието на всички делегати в създалата се дискусия, както и да се положат основите на следващата европейска стратегия за младежта.

В заключение на работните панели бяха поставени единадесет приоритети, сред които едни от най-важните за нас - качеството на образование, заетостта и участието на младите в процесите на вземане на решение. В рамките на това представителство на младежките делегати, участващи в писането на важните политически документи, официален представител на Националното представителство на студентските съвети беше Станислав Иванов – Член на Контролен съвет на организацията, а сред гостите на официалните събития беше председателят на организацията – Яна Вангелова.

С оглед на изложените критики от председателя на Европейския младежки форум, бихме искали да информираме обществеността за впечатленията на нашите представители от проведеното събитие. В рамките на конференцията НПСС, в лицето на неговото ръководство, са провели редица неформални срещи с част от присъстващите млади хора, вече бивши представители в Европейския студентски съюз, което опровергава твърденията, че на събитието не са присъствали млади хора. Именно обратното, от снимковия материал, с който разполага Националното представителство на студентските съвети, ясно се вижда, че във форума са участвали множество млади хора.

В рамките на форума нашият представител е участвал активно в процесите на обсъждане на поставените теми, които са били приоритет в програмата на събитието. Във връзка с отправената критика относно програмата на мероприятието, държим да отбележим, че НПСС беше запознато с цялостната програма на форума, както и подкрепи организирания от Министерството на младежта и спорта форум с осигуряване на участието на Студентския фолклорен ансамбъл на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, който е във формация от оркестър, танцьори и хор. Студентите изпълниха четиридесет минутна програма с фолклорни песни и танци, които изправиха всички делегати на крака, за да участват в българско хоро.

Снимки от участието на студентите от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство

Смятаме, че именно такъв тип събития трябва да бъдат във фокуса на програмата, за да покажем на останалите народи нашето изкуство и традиции. На нашите делегати не е известна различна програма от официалната, което ни кара да считаме, че споменатите в медийното пространство материали по темата са провокация срещу организаторите и участниците в събитието. Отчитайки впечатленията ни от водените разговори с колеги, оставаме с убеждението, че всички делегати изразяват задоволство от присъствието си на този форум като, разбира се, винаги едно събитие би могло да бъде по-добре организирано, но това са процеси на последващ анализ от страна на организаторите и препоръки към следващите домакини на събитието. Като част от общността на младите хора в България, ние, от Национално представителство на студентските съвети, изразяваме опасенията си, че подобни външни провокации създават предпоставки за злепоставяне на България пред европейската обединена общност.

В заключение бихме искали да изразим задоволството си от цялостното провеждане на събитието като очакваме обобщените анализи на Министерство на младежта и спорта от проведеното събитие на Европейския младежки форум в София.

Позицията може да видите ТУК

npss logo

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Позиция на НПСС относно Европейската младежка конференция в България

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев