Написана от
Етикети

06 Април - Протест в подкрепа на НСА

Днес в пресклуб „България” се проведе пресконференция на Националната спортна академия по повод позицията на НСА след ареста на председателя на бургаския административен съд Атанас Вълков.
На брифинга присъства проф. Лъчезар Димитров, ректор на НСА, академично ръководство и представители от ръководството на НПСС. Бяха обсъдени какви са резултатите от внесената подписка в парламента за спасяване на учебната база по водни спортове в Несебър , опитите за нейното незаконно разграбване и предстоящите протестни шествия.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Петър Чаушев и гл. секретар Ангел Рачински изразиха подкрепата на студентската общност относно спасяването на  учебната база по водни спортове на НСА „Васил Левски”.

На 6 април, сряда, от 11.00 часа, ще се проведе протестно шествие в подкрепа на каузата на НСА в защита на спортната база в Несебър.

Проф. Лъчезар Димитров, който от 12 години се бори да запази учебната база в Несебър, обяви че през месец април ще бъдат организирана серия от протести, с призив за широка обществена подкрепа. Утре от 11.00 часа ще започне първото протестно шествие. Сборният пункт е арката на НСА „Васил Левски”, Студентски град.

За първи път компетентните органи изкараха на светло една мафиотска порочна практика за заграбване на държавна собственост. От 2002 година твърдяхме за тази схема, която община Несебър припозна като общинска земя, след това като частни реститути и естествено те продадоха имотите си на фирми и тн., в крайна сметка като „краен ползвател” се явява едно лице висш магистрат, за който можем да кажем „Над него само небо”, няма кой какво да му каже. Въпросните 12 декара са в Територията на НСА. Всички реституционни претенции бяха услужливо подкрепяни от различни структури, общински, двете последни кметски управи на община Несебър, различни институции докато се стигне до тази фалшификация. Същите лица които отсъдиха нещата в наша полза присъдиха въпросните 12 дка., които искам да подчертая са на територията на НСА. Преодоляха различни станции, въпросната баба Руска обори правителственото решение, че базата на НСА е със национално значение. Ние питаме кой ще съди лицето Атанас Вълков, кой съд? 12 години участвам, два мандата, аз и ръководството се занимаваме със случая всеки ден, хвърлиха се стотици левове по дела, това не може вече да продължава, ако сме европейска държава”, заяви ректорът на НСА.

“Това решение, с което изходната молба на Руска Вълкова за сваляне на решението на Министерски съвет, с което базата бе определена за национален обект, показва, че баба Руска не е приложила документ за собственост. Върховния съд я подсеща за това. Тази практика е недопустима. Нашият юрист бе на път да си хвърли дипломата и да потърси друга професия. Ние до този момент не знаехме, че кой е Атанас Вълков, бяхме си имали работа само с Руска Вълкова. Върховния съд на своя колега -шефа на съда в Бугргас, присъди решение в негова полза срещу държава, при положение, че в изходната молба не бе приложен документ за собственост. Атанс Вълков не би могъл сам да свърши всичко, необходимо е съдействие на много институции. Бих търсил хората, които са осъществили съдействие”, разясни по случая ръководителят на учебната база доц. Христо Константинов.

Искаме МФВС да ни припознае като национален обект и да ни впише в списъка. Ако се окаже, че има законни реститути, да бъдат обещетени”, заяви още проф. Димитров.


Вече 11 години НСА води съдебни битки по всички възможни инстанции в защита на публичната държавна собственост, каквато би следвало да е територията, предоставена на едно държавно висше училище за изпълнение на възложените му от държавата дейности.
 
Днешният си вид базата е достигнала, след като държавата десетилетия наред е инвестирала в обекта, подобрявайки условията за учене и отдих, осигурявайки над 120 плавателни съда от всички видове и класове и превръщайки “Буруна” в едно от най-зелените кътчета на крайбрежието. Само озеленителният план реализиран през 1971-1980 г. дава живот тук на над 10 хиляди растения, сред които и редки видове. Този своеобразен парк е местообитание на птици и животни и е едно от малкото оцелели зелени парчета земя по българския бряг. Инфраструктурата на комплекса представлява малък град със собствени водоизточници, вътрешна алейна мрежа, 4 бр. червени кортове и над 10 игрища, подземна напоителна система. Построеният през 1988 г. железобетонен кей и удобният залив с плаж, предоставят отлични условия за обучение по плуване, гребане, ветроходство, водни ски, водно спасяване и т.н.  Базата приема годишно над 3 000 спортни специалисти, студенти, ученици и деца в неравностойно положение. Тук се организират не само учебни и научни прояви на НСА, но също така и международни форуми и семинари по линия на Олимпийското движение, системата за Европейско образование - програмите Еразмус, Цепус и др., провеждат се национални състезания. Традиция са и  обученията по водни спортове за деца и възрастни с увреждания, при които под ръководството на квалифицирани специалисти се постига изключително благоприятен ефект върху психическото и физическо състояние на обучаваните.
 
В съдебните спорове за това зелено райско кътче, едно висше училище е изправено срещу крупни финансови интереси, подкрепяни и обвързани с местната власт. За всеки български гражданин е ясно какво е съотношението на силите в подобна битка!
 
Хронологията на събитията е изключително дълга, сложна и драматична.
 
Търсейки Вашата подкрепа, бихме искали да Ви запознаем с някои ключови моменти и факти.
 
С Решение № 84/19.02.2010 г. Министерски съвет обяви базата за обект с национално значение след като студенти, преподаватели и съмишленици на каузата на НСА предотвратиха с жива верига нахлуването на строителна техника. Порталът на базата, обаче все пак бе демонтиран и последваха няколко опита за влизане във владение върху отделни имоти в рамките на територията.
 
Статутът на национален обект внесе кратко спокойствие, че в България може да има държавническо мислене, политическа воля и законов път за решаване на проблема. За жалост, няколко месеца по-късно това решение бе отхвърлено от Върховният административен /ВАС/, с което територията на учебната база бе оставена на произвола на кметската власт в Несебър. Отмяната бе мотивирана с текстове от Закона за физическото възпитание и спорта, който изисква подобни съоръжения да са публична държавна собственост. Според него национални спортни обекти са стадион „Васил Левски”, „Дианабад” и другите големи спортни комплекси, на които се извършва състезателна дейност и са посочени в Приложение към ЗФВС (Закон за физическото възпитание и спорта). Базата на НСА в Равда обаче има друг характер, не е посочена в това приложение и се е използвала за учебно- методическа дейност. В същото време в Закона за висшето образование от 1995 г. се казва, че обектите на образованието са публична държавна собственост.
 
Решение № 84 на МС бе обжалвано от собственици, които не са във владение, сред които е и Община Несебър.
Кои обаче са хората, които твърдят, че правата им се пренебрегват от държавата и НСА?
 
Реално собствениците, които са възстановени в съществуващи стари реални граници са не повече от 4-5 от общо 39 поземлени имота, разположени в рамките на 135,3 дка. Друга категория собственици са тези, които са закупили право на строеж от Община Несебър или са обезщетени за собственост върху земи от други райони на общината по метода на печално известните „заменки”. Като собственик изниква и Община Несебър с около 35% от площта на националния обект “Водна учебно- спортна база на НСА– Несебър” /ВУСБ/.
 
Посочените по-горе имоти, появили се след 1995-2000 г. се разполагат върху държавната собственост, която НСА управлява от 1952 г., когато в провлака са разположени палатки, през 1959 г. – бунгала, а през 1974 г. са издадени два акта за собственост за спалния комплекс, хранителния блок и целия терен с размер около 150 дка.
 
През 1999 г. община Несебър актува земята като общинска и светкавично учредява права на строеж на “правилните хора”. Сред тях няма случайни фигури, няма и такива, които наистина са притежавали собственост тук, но пък има доста оземлени, получили терен, като обезщетение срещу процент за “когото трябва”.
 
В утвърдения кадастрален план се обслужват единствено интересите на частните собственици, заличени са вътрешните пътища и достъпът до пристана е ликвидиран.  Планира се плътно застрояване и бетониране непосредствено от пясъчната ивица. Въпрос на време е изникването на поредния хотелски комплекс върху плажа и парка на комплекса.
По този начин целенасочено се пристъпва към пълно унищожаване на обекта, защото без достъп до плажната ивица съществуването му се обезсмисля. Дори със запазване на собствеността върху сградите на стола и хотелската част, обучение по водни спортове няма как да се провежда в тях!
 
Каузата за запазване на базата
В края на миналата година в Национална спортна академия стартира подписка в защита на каузата, която събра над 26 хиляди подписа на български граждани. Лица на инициативата станаха шампионите Петър Лесов, Петър Киров, Норайр Нурикян, Румяна Нейкова, Станка Златева, Дойчин Боянов и много други. Към момента подписката е внесена в Народното събрание с предложения за предприемане на законови мерки за  запазване на държавната собственост върху територията на базата.
Ръководството на Национална спортна академия категорично смята, че българските граждани трябва да бъдат информирани за случващото се. Общественият морал изисква да се потърсят всички правни възможности за съхраняване целостта на учебната база,за да запази тя своето предназначение – за българското образование и спорт. Съсипването на природни богатства и обекти със социална значимост трябва да бъде спряно.
 
След като българските институции в лицето на Министерство на образованието, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на физическото възпитание и спорта не успяха да защитят категорично статута на територията на българско висше училище, ние нямаме друга възможност освен да призовем неправителствени организации да ни подкрепят. От Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ многократно заявиха безусловна подкрепа за базата и готовност за организиране на протести в цялата страна.
 
Ректорско ръководство на Национална спортна академия „Васил Левски”
Инициативен комитет на подписката в защита на ВУСБ-Несебър

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини 06 Април - Протест в подкрепа на НСА

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев