НПСС с мерки и препоръки във връзка с пандемията с COVID-19

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети призовава младите хора в България да се отнасят отговорно към проблема с пандемията от COVID-19 (коронавирус). Призоваваме младите хора да бъдат спокойни, да възприемат подходящо гражданско поведение и да се информират само от официални източници относно взетите мерки.

Съветваме студентите, докторантите, специализантите, курсантите и слушателите в Република България да поддържат постоянен контакт с представителите на образователните институции, в които са записани, съответно с местните представителни структури на Студентските съвети. Ако дейностите, в които участват, не са спешни и могат да бъдат отложени, тогава препоръчваме на младите хора да останат у дома. Това е период, в който всички ние можем да запълним времето си със странични занимания, без да губим поглед от училищните или университетски дейности.

Като се има предвид, че Висшите училища са преустановили присъствената си дейност със студенти и въвеждат платформите си за дистанционно обучение, ние призоваваме учащите да следват съветите на преподавателите, за да избегнат последващи пропуски в обучението си.

НПСС поддържа постоянен контакт с лидерите на студентите от страните от Европейското пространство за висше образование и с представителите на Европейската студентска организация (ESU).

Също така призоваваме младите хора в Република България:
• следвайте само официални съобщения, получени от Националния оперативен щаб, Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Световната здравна организация и Българския Червен кръст;
• стриктно спазвайте правилата за лична хигиена, препоръчани от властите, за да защитите Вас и Вашите близки;
• избягвайте претъпкани зони. Намалете прекия контакт между хората;
• избягвайте да докосвате повърхности, които обикновено се докосват от други хора, като например: врати, дръжки, бутони за повдигане или достъп;
• използвайте алтернативни начини на пътуване в градските райони - велосипед, електрически скутер или пеша;
• ограничете използването на банкноти и монети. Насърчават се плащания с карта, телефон или онлайн плащания;
• останете вкъщи, ако имате грип, настинка или симптоми на кашлица, треска, затруднено дишане. Обадете се на общопрактикуващ лекар за съвет!

Ние, от НПСС, призоваваме Студентските съвети към Висшите училища да бъдат подготвени да подкрепят своите връстници в случай, че се нуждаят от помощ, в действия като тези, насочени към снабдяване на възрастното население. В допълнение към отговорността, ние трябва да проявяваме солидарност, ако това се изисква. Приветстваме всички стъпки, предприети в това отношение.
Полезни линкове:
• Министерство на здравеопазването - www.mh.government.bg 
• Министерство на образованието и науката - www.mon.bg 
• Световна здравна организация - www.who.int 
• Български Червен кръст - www.redcross.bg coronavirus2

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини НПСС с мерки и препоръки във връзка с пандемията с COVID-19

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев