НПСС се срещна с ръководителите на Академичен фолклорен ансамбъл

Като духовно извисяване може да се определи проведената среща на ръководството на Национално представителство на студентските съвети с ръководителите на Академичния фолклорен ансамбъл (АФА) към Националния студентски дом.

Снимки от срещата
Срещата с представителите на АФА беше една от вдъхновяващите срещи с хора от изкуството, които сякаш те пренасят в едно друго измерение. Такива срещи ме карат да се чувствам горд, че съм българин. Това сподели председателят на НПСС Даниел Парушев след срещата си с ръководителите на формацията.

Срещата на НПСС с дългогодишния ръководител акад. Иван Тодоров и Здравко Димитров се проведе по покана на ръководството на националната студентска организация. В нея от страна на НПСС участваха: Даниел Парушев - Председател на НПСС и представител на Университет за национално и световно стопанство, Нора Ангелова - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Химикотехнологичен и металургичен университет, Симона Михайлова - член на Изпълнителния съвет на НПСС и представител на Международно висше бизнес училище, Стоян Иванов - член на Контролен съвет на НПСС и представител на Колеж по туризъм - Благоевград. Инициативата за среща е част от програмата на ръководството за подобряване на отношенията на НПСС с НПО сектора и значимите формации в страната, занимаващи се със студентско творчество, самоуправление и работещите в сектора на политики, насочени към студентската младеж.

Академичен фолклорен ансамбъл (АФА) е създаден през 1957 година към Студентския дом на културата в град София и е един от най-старите и престижни танцови ансамбли в България. АФА започва съществуването си благодарение на група ентусиазирани студенти. Днес в ансамбъла танцуват ентусиасти, събрани заедно от обичта към родното фолклорно изкуство – танци, песни и обичаи. Успехите на АФА се дължат на искреното желание и на упорития труд за запазване и популяризиране на автентичния български фолклорен танц.
Репертоарът на ансамбъла включва няколко десетки постановки. В танцовата програма са представени ритми от всички етнографски фолклорни области на България, спечелили овациите на публиката при много родни и чуждестранни сценични изяви.

От основаването си до днес Академичният фолклорен ансамбъл има над 60 задгранични турнета във всички страни на Европа, в Канада, Куба, Корея, Индия, Тунис и Египет. АФА има и над 1200 концерта в страната и десетки награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които: първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр. Измир, Турция (1972), първа награда от Международния фолклорен фестивал – гр. Малваня, Испания (1986), почетна награда от ІІІ Международен фолклорен фестивал – гр. Петралия Сотана, Испания (1986) и др. Преди 1989 г. ансамбълът е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІ степен. През 1962 г. на VІІІ Световен фестивал на младежта и студентите в Хелзинки е удостоен със златен медал. На следващите младежки фестивали – в София и Берлин – отново става носител на златни медали. През 1963, 1965 и 1967 г. Ансамбълът е първият български фолклорен състав, изнесъл концерти в Турция, Гърция и Испания.

АФА продължава да представя родните фолклорни ритми на наши и международни фестивали, като всички участници са водени от убеждението, че щом усилията, любовта и талантът вървят ръка за ръка най-голямото съкровище на българската култура ще продължава да радва публиката по цял свят.

Основател, главен художествен ръководител и хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Националния студентски дом е акад. Иван Тодоров.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини НПСС се срещна с ръководителите на Академичен фолклорен ансамбъл

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев