Държавата ще гарантира студентски кредити за 80,5 млн. лв

Общо 80,5 млн. лева ще отдели държавата за студентско кредитиране, съобщиха от Министерство на образованието, младежта и науката по повод стартиралата процедура по кредитиране на студенти и докторанти.
Сумата е два пъти по-голяма от отпуснатата през миналата година. Средствата са за държавна гаранция на заемите и ще бъдат предвидени в бюджета за следващата година.
 
Заемите покриват таксите за обучение на студентите и се отпускат от търговски банки. Срокът за погасяването им е десет години. Първата година след завършването на образованието е гратисен период. Гаранциите от държавата се задействат, ако спре обслужването на кредитите.
 
Право на кредит имат студенти и докторанти, които не са навършили 35 години, обучават се за първи път в редовна форма и досега не са прекъсвали образованието си. Лихвата е фиксирана и не може да надхвърля 7%.
 
Програмите за студентско кредитиране придобиват все по-голяма популярност в международната практика и са заложени в изпълнение на стратегията "Европа 2020".

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Държавата ще гарантира студентски кредити за 80,5 млн. лв

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев