Написана от
Етикети

Общото събрание избра нов Главен секретар на НПСС

Петар Чавдаровски от Медицински университет – София е новият главен секретар на Националното представителство на студентските съвети  до края на декември 2011 година. Това реши Общото събрание на НПСС на провелото се заседание на 14 Май 2011 година в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Снимки от Общото събрание

Петар Чавдаровски е студент в специалност „Медицина”, председател на Студентски съвет на Медицински университет – София и бивш член на Комисията по правни въпроси и международна дейност в университета.

На заседанието беше допълнен и съставът на Изпълнителния съвет, в който влезе и Диляна Петкова, председател на Студентски съвет на Технически университет – Варна. Петкова заема мястото на Васил Мелников от Медицински университет – София. Тя ще провежда национални студентски политики до края на мандата на сегашното ръководство и ще отстоява интересите на над 285 хиляди студенти в България.

Делегатите от 33 Висши училища се обединиха около становището, че коефициента на висшите училища по изкуства трябва да се увеличи от 5 на 6. Причините за обединението по този много наболял проблем на финансирането на университетите, в които се изучават специалности в сферата на културата и изкуството са на ръба на оцеляването.

НПСС ще изпрати становището си до Министерски съвет,  Министерство на образованието, младежта и науката с ясните искания да бъдат взети незабавни мерки за спасяване на изкуството и културата в България.

„От години тези коефициенти, по които се изразява базовата издръжка на един студент не са променяни. Това ще доведе до реална безизходица на ВУ по изкуствата и много от тях ще бъдат принудени да затворят врати”. – сподели д-р Петър Чаушев – Председател на Националното представителство на студентските съвети.

Сред важните теми пред студентските представители на Висшите училища бяха поставени и въпросите с достъпът до практическо обучение по време на следването. Въпреки, че много от преподавателите използват нови методи на обучение, висшите училища нямат необходимата материална база, за да покажат практически това. Именно поради тази причина още в края на март тази година представители на НПСС, неправителствени организации и кариерни центрове и институции се обединиха около създаването на реални възможности за сътрудничество и работа между бизнеса и висшето образование.

„Изключително сме горди, че именно в Пловдив за първи път официално можем да обявим един безспорен успех на студентските съвети у нас. Нашият представител в Европейския студентски съюз Калоян Костадинов е един от общо тримата избирани членове на Изпълнителния съвет на международната организация. До момента българин не е заемал толкова висока позиция в ИС на Европейския студентски съюз”, съобщи зам.-председателят на НПСС Ангел Георгиев от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов.

Калоян Костадинов е член и на Комисията по международна дейност в НПСС и член на Студентски съвет към Висше училище Международен колеж – Добрич.

От 1 юли, когато официално встъпва в длъжност, Калоян вече ще представлява не само 285 хиляди български студенти, а ще защитава интересите на близо 11 милиона студенти от цяла Европа.

През следващата академична година, НПСС, съвместно с Националния съвет по студентско кредитиране, ще организира кампания за популяризирането на студентското кредитиране, чиято лихва на кредита е в размер 7%, което я прави икономически изгодна и дава независимост на младежите. Фактът, че кредитирането не се е превърнало в масова практика означава, че висшите училища и студентските съвети трябва по-активно да го популяризират, смятат членовете на Общото събрание на студентската организация.

Съобщение

В момента разработваме нова платформа! Възможно е някои от модулите на сайта да не се отварят в момента. Извиняваме се за причиненото неудобство!

Вие сте тук:Начало Новини Общото събрание избра нов Главен секретар на НПСС

Банкова информация

Банка ДСК
IBAN: BG67STSA93000026754394
BIC: STSABGSF

НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
ЕИК 130 301 327

София, пл. "Народно събрание" №10
МОЛ: Даниел Парушев